1. Žene u kockarnici – Samo kuću čuvaj!
  2. Strah i bijeda Trećeg rajha (SARTR)
  3. Zašto žene padaju na loše dečke?
  4. Uspješna mama i eko projekat
  5. Mrzimljupci
  6. Održan 8. memorijalni odbojkaški turnir “Bihać 2011”
  7. Šok na Bilinom polju: Ibišević dvaput propustio matirati Portugal
  8. BiH teško poražena u Lisabonu: Portugal ubjedljivom pobjedom odlazi na EURO 2012
  9. Parker i Batum odveli Francusku u finale
  10. Should I stay or should I go?
  11. Pobjednici 34. Kazališnih igara u Jajcu
  12. Razbijač Ralf – Wreck it Ralph
  13. Teferič koji ne prestaje
  14. Alex Cross
  15. Skyfall
  16. U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce
  17. (Klinička) Smrt jednog konFLJutera
  18. Httpool Online Advertising
  19. DVB-s očima ovisnika
  20. The Chosen One
  21. City break: Amsterdam
  22. Legenda o padu Troje
  23. Sjeverna Baskija
  24. Bacajà: mjesto gdje je komedija dell’arte ponovo oživjela!
  25. Gdje provesti najluđu noć? – U Istanbul uz trbušne plesačice
  26. Bellagio- omiljena destinacija visoke aristokracije
  27. Naš BOT na naličju mjesta
  28. Ljepota dolazi iz frižidera!
  29. Mini vodič kroz svijet vjenčanica
  30. Kako da vaš komp posluži u prehrambene svrhe
  31. Dragan Marinković Maca: Nisam glup čovjek
  32. Zelenooka romantičarka
  33. Almir Kurt: Sin je najbolji saradnik na svijetu!
  34. Halali nam Zuko!
  35. Sarajevo, Mevlid, Amerika, Sarajevo
  36. Razgovor trojice
  37. Prosjak i gospodin
  38. Kids Land mame i njihove djevojčice
  39. Kokuz
  40. Glas Naroda
  41. Istina
  42. Tužilaštvo BiH : INSTITUCIJA KOJE VIŠE NEMA !
  43. Između osobnog, lokalnog i globalnog
  44. Čudna jada od betonskog grada
  45. Homo homini lupus est ili kratka crtica o nama
  46. Pravda za očeve
  47. Žene zbog predrasuda manjina među inženjerima
  48. Parkovi – pluća demokratije
  49. Grad ili opština, pitanje je sad
  50. Muzika i umjetnost kao refleksija politike
  51. DOPLER: pomak ka prirodi!
  52. Rusi dolaze: Donose li dobre namjere?
pon, mar 25, 2019
  1. Žene u kockarnici – Samo kuću čuvaj!
  2. Strah i bijeda Trećeg rajha (SARTR)
  3. Zašto žene padaju na loše dečke?
  4. Uspješna mama i eko projekat
  5. Mrzimljupci
  6. Održan 8. memorijalni odbojkaški turnir “Bihać 2011”
  7. Šok na Bilinom polju: Ibišević dvaput propustio matirati Portugal
  8. BiH teško poražena u Lisabonu: Portugal ubjedljivom pobjedom odlazi na EURO 2012
  9. Parker i Batum odveli Francusku u finale
  10. Should I stay or should I go?
  11. Pobjednici 34. Kazališnih igara u Jajcu
  12. Razbijač Ralf – Wreck it Ralph
  13. Teferič koji ne prestaje
  14. Alex Cross
  15. Skyfall
  16. U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce
  17. (Klinička) Smrt jednog konFLJutera
  18. Httpool Online Advertising
  19. DVB-s očima ovisnika
  20. The Chosen One
  21. City break: Amsterdam
  22. Legenda o padu Troje
  23. Sjeverna Baskija
  24. Bacajà: mjesto gdje je komedija dell’arte ponovo oživjela!
  25. Gdje provesti najluđu noć? – U Istanbul uz trbušne plesačice
  26. Bellagio- omiljena destinacija visoke aristokracije
  27. Naš BOT na naličju mjesta
  28. Ljepota dolazi iz frižidera!
  29. Mini vodič kroz svijet vjenčanica
  30. Kako da vaš komp posluži u prehrambene svrhe
  31. Dragan Marinković Maca: Nisam glup čovjek
  32. Zelenooka romantičarka
  33. Almir Kurt: Sin je najbolji saradnik na svijetu!
  34. Halali nam Zuko!
  35. Sarajevo, Mevlid, Amerika, Sarajevo
  36. Razgovor trojice
  37. Prosjak i gospodin
  38. Kids Land mame i njihove djevojčice
  39. Kokuz
  40. Glas Naroda
  41. Istina
  42. Tužilaštvo BiH : INSTITUCIJA KOJE VIŠE NEMA !
  43. Između osobnog, lokalnog i globalnog
  44. Čudna jada od betonskog grada
  45. Homo homini lupus est ili kratka crtica o nama
  46. Pravda za očeve
  47. Žene zbog predrasuda manjina među inženjerima
  48. Parkovi – pluća demokratije
  49. Grad ili opština, pitanje je sad
  50. Muzika i umjetnost kao refleksija politike
  51. DOPLER: pomak ka prirodi!
  52. Rusi dolaze: Donose li dobre namjere?

Kuvanje na Netu ili…

Kako da vaš komp posluži u prehrambene svrhe

Da sitnoj deci ne bi bilo dosadno dok se mama bavi termičkim obrađivanjem živine/x-kravica, napravljen je sajt…

Kada sam bila mala, plašila sam se mračnih ćoškova i hodnika u stanu, a sada izbegavam kuhinju. Prema (muškom) narodnom predanju, u svakoj ženi čuči talenat za spremanje, usrećivanje muškaraca i, pre svega, kuvanje. Ako ljubav zaista ulazi na stomak, onda se sigurno nikada neću udati jer sam potpuni antitalenat za kuvanje. Kao emancipovana devojka, umem da rastavim komp (i sastavim, eventually; ili bar nabavim drugara koji će to uraditi za mene), popravim video, namestim sliku na TV-u, pomerim plovak na vodokotliću, ali svi moji gosti svoju kafu kuvaju sami. Ne radi se o nekom posebnom osećaju mržnje prema tom delu stana, ali činjenica da mi je mama zabranila da u kuhinju ulazim dok ne nabavim vlastitu dovoljno govori za sebe (možda ima veze sa tim što sam vrelim uljem spalila prostirku, ali o toj priči neki drugi put). Ipak, kao veliki ljubitelj dobre hrane moram priznati da sve češće posećujem sajtove na Netu koji mi pružaju jednostavne i nezapaljive recepte. 🙂

http://www.jamieoliver.net/ – Ne znam za ostale države, ali ovde gde ja živim “The Naked Chef” je izmamio gomile uzdaha od strane devojaka i gomilu zamišljenih muškaraca koji se pitaju šta frfljavi kuvar ima, a da oni nemaju. Pa, za početak, secka povrće na način koji labilnije devojke dovodi u predorgazmično stanje, pravi potpuno otkačena jela na još otkačeniji način i može da napravi bilo šta od bilo čega. Sounds good, hm? Mlade dame uvek mogu da posete sajt samo da vide slike dotičnog kuvara, a muškarci mogu da se pozabave i delom sa receptima i prijatno iznenade lepšu polovinu.

Pošto je sada vrlo moderno, a i dobro za organizam da se hranite zdravo, sledeći sajt može da vam ispuni i tu želju – http://www.healthycookingrecipes.com/ je mestašce na Netu koje vam nudi recepte za gomile zdrave hrane. Ja sam se, na primer, davno odrekla mesa (ali ne i ćevapčića u SA, toliko već nisam spremna da se žrtvujem) i prebacila na soju, što toplo preporučujem svima onima kojima odlazak u mesaru predstavlja ponovno gledanje filma “Groblje kućnih ljubimaca”.

Da sitnoj deci ne bi bilo dosadno dok se mama bavi termičkim obrađivanjem živine/x-kravica, napravljen je sajt http://www.jinjapan.org/kidsweb/cook.html. Ne samo da će deca imati priliku da upoznaju jednu nama ipak daleku kulturu (my bread and butter) nego će moći i da se zabave, pogotovo ako imate sreće pa živite u gradu gde može da se nabavi nori (japanske alge) ili pravi soja sos. U svakom slučaju, zdrava i više nego ukusna hrana, pri tom jednostavna za pravljenje (a i konzumiranje, mmm).

U duhu prethodne priče o tome kako ne moramo baš da jedemo nešto što ima 4 noge i itekako zna šta mu se sprema, nudim vam sajt http://www.goveg.com/l-intro.html. To je ogranak PeTA-inog sajta i govori vam o razlozima zašto treba da pređete na vegetarijanski (izbacivanje mesa) ili veganski (izbacivanje svih namirnica životinjskog porekla) način ishrane. Iskreno rečeno, nisam do sada uspela da se pridržavam vegetarijanstva do kraja, ali svakako se trudim i moram reći da prija. Ne kažem da je to dobra ideja za svakoga, ali vredi pokušati, pogotovo ako ste ženskog pola. Najčešća rečenica koju slušam od već 2 generacije žena za šporetom u mojoj kući je “šta sutra za ručak?!”. S obzirom na to da moja kućna populacija trenutno broji 2 osobe, plus jednu mačku i povremeno jednog (mog) 🙂 dečka, kuvanje ne bi trebalo da bude toliki problem ali ipak… http://chef2chef.com/ nudi preko 280000 recepata (dakle radi se o stotinama hiljada, u slučaju da mislite da su vam se zamaglila sočiva) , razvrstanih po sastojcima, vrsti hrane, mesu koje se (ne)koristi itd. Uživanje za domaćice i veliko rešenje svih glavobolja po pitanju sutrašnjeg ručka/večere.

http://www.bento.com/tokyofood.html – OK, priznajem, profesionalna deformacija, ali japanska hrana je čudo. Imala sam priliku da živim od njihovih kulinarskih veština (i samo od toga) 6 nedelja i treba reći da su ljudi neviđeno talentovani da naprave čudo od svega što je odlučilo da izgmiže iz mora. Najbolji deo – nesrećni morski puzavac je obično toliko obrađen i iseckan da ne znate šta jedete dok vam ljubazni sagovornik na što jednostavnijem japanskom objasni da je to nekad plivalo, mahalo ili imalo pipke. Srdačna preporuka – uživajte u ukusu i… ne pitajte. 🙂

(update) Počela sam da učim da kuvam i ovaj… pa dobro, kuhinja je još uvek na svom mestu. Nije baš da ću ikada postati vrla kuvarica, ali imam ja još kečeva u rukavu. 🙂

Popularno

TAGS

Archivies

Popularno

TAGS

Archivies